Bugün - 4 Mayıs 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Konutta arz yok talep çok!

Mersin’de konut sıkıntısı olduğunun altını çizen Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Mersin’de ve Türkiye’de konut sıkıntısı had safhada. Hatırlanacağı üzere bir zamanlar Türkiye’nin en ucuz konutları Mersin’deydi. Çünkü konut çoktu, ne kiraya verebiliyorduk ne de satabiliyorduk. Bir satılık levhası asıldığın da 3 sene orada kalıyordu. Bakın bugün Mersin’de bir tane satılık ve kiralık konut yok. Arz yok ama talepler 5 katı artmış durumda. Bunun üzerine bir de Suriyeliler, Ukraynalılar ve Ruslar geldi. 500 bin Suriyelinin gelmesiyle konut sıkıntısı iyice baş gösterdi. İnşallah biran önce çözüm bulunur yoksa Mersin’de evi olmayanlar ne satılık ne de kiralık ev bulabilir” dedi.

Ekonomi Haberi - 30 Mayıs 2022 Pazartesi - 13:54
Mersin’de konut sıkıntısı olduğunun altını çizen Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Mersin’de ve Türkiye’de konut sıkıntısı had safhada. Hatırlanacağı üzere bir zamanlar Türkiye’nin en ucuz konutları Mersin’deydi. Çünkü konut çoktu, ne kiraya verebiliyorduk ne de satabiliyorduk. Bir satılık levhası asıldığın da 3 sene orada kalıyordu. Bakın bugün Mersin’de bir tane satılık ve kiralık konut yok. Arz yok ama talepler 5 katı artmış durumda. Bunun üzerine bir de Suriyeliler, Ukraynalılar ve Ruslar geldi. 500 bin Suriyelinin gelmesiyle konut sıkıntısı iyice baş gösterdi. İnşallah biran önce çözüm bulunur yoksa Mersin’de evi olmayanlar ne satılık ne de kiralık ev bulabilir” dedi.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Odası ile Güney California Emlakçılar Birliği arasında ikili işbirliği protokolü imzalandı. Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Canpolat’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene; Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Günay California Emlakçılar Birliği Başkan Yardımcısı Orr Olson, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Erdoğan Yıldırım, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ile Tüm Emlakçılar Odası ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da katıldı.

TAYLAN: “KİRACIDAN KOMİSYON PARASI ALMAYIN”

Tüm Emlakçılar Odası ve Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan da, “Hiçbir şey sonsuza kadar yükselemez düşemez de… Bu bir yerde duracak. 35 yıllık emlakçıyım. Bu kadar çok satışın tapuda bozulduğu bir dönemi hatırlamıyorum. Gerçek değerinde olmayan hiçbir gayrimenkulün satışına ortak olmayalım. Lütfen ev kiralayan kiracıdan komisyon parası almayın. Dünyanın hiçbir yerinde ev kiralayan gariban kiracıdan komisyon alınmaz. Bu benim yıllardır içimde kanayan bir yaradır. İnşallah bu konuyu da biran önce çözmemiz lazım. Kiracının da haklarını savunmalıyız” dedi.

DİNÇER: “MERSİN’DE KONUT SIKINTI VAR”

Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, “Mersin’de ve Türkiye’de konut sıkıntısı had safhada. Hatırlanacağı üzere bir zamanlar Türkiye’nin en ucuz konutları Mersin’deydi. Çünkü konut çoktu, ne kiraya verebiliyorduk ne de satabiliyorduk. Bir satılık levhası asıldığın da 3 sene orada kalıyordu. Bakın bugün Mersin’de bir tane satılık ve kiralık konut yok. Çünkü inşaatlar durdu. Hem imar planları yüzünden hem de maliyetlerin artmasından dolayı. Bugün sattığının yerine yarın aynısını koyamıyorsun. Çünkü sürekli fiyat artıyor. Maliyetler her gün artış gösteriyor. Bu anlamda şuan bir kriz var. İnşallah hükümet bunu doğru bir kararla çözer. Arz yok ama talepler 5 katı artmış durumda. En fazla konut satışı olan 50 il içerisinde en fazla değer artışı olan illerin sırasıyla Mersin, Aydın ve Antalya olduğu görülüyor. Mersin’de konut fiyatlarında yıllık değer atışı yüzde 158, ortalama metrekare satış fiyatı 6 bin 172 TL… Bunun üzerine bir de Suriyeliler, Ukraynalılar ve Ruslar geldi. 500 bin Suriyelinin gelmesiyle konut sıkıntısı iyice baş gösterdi. İnşallah biran önce çözüm bulunur yoksa Mersin’de evi olmayanlar ne satılık ne de kiralık ev bulabilir. 4 ayda hayat 4 katı pahalandı.  Böyle bir şey olabilir mi? Halkın alım gücü yükseltilmezse kriz daha da içinden çıkılmaz bir hal alır” ifadelerini kullandı.

KIZILTAN: “KONUT İMARINA KİMSE SES ÇIKARMIYOR”

Törende söz alan Başkan Ayhan Kızıltan ise, yetmişli yıllarda emekli olan tüm memurların evinin olduğunu anımsatarak, sektörün her geçen gün geliştiğini ancak günümüzde memur ve ücretli kesimin ev almasının zorlaştığını söyledi. Hem yatırım hem de ihtiyaç aracı olan konutların, çevrecilik açısında değerlendiren Kızıltan, “Ruslar ve Ukraynalılar büyük rağbet gösteriyor Mersin’e. Sanılmasın ki savaş oldu diye Ruslar geliyor. Ruslar genellikle Alanya tarafında gayrimenkul alıyorlardı ve komünler oluşturuyorlardı ama Alanya’da fiyatlar korkunç yükselince Mersin’de Türkiye’nin en ucuz fiyatlar vardı ve bazı Rusya kökenli, Kazakistan kökenli vatandaşların emlakçılığa başlaması etkili oldu. Ruslar, Kazaklar Türkiye’yi kendi ülkelerinden geleceği daha güvenli ülke olarak görüyor. Bizim bir devlet geleneğimiz var, demokrasi geleneğimiz var. Birlikte yaşama kültürümüz yüksek. Bu nedenle böyle bir akım var.  Her yerde dile getirdiğim bir şey var. Bir bölgede imar planı yapılırken, konut imarına kimsenin sesi çıkmıyor ancak sanayi sitesi denilince herkes itiraz ediyor. Bunu dengelemek lazım” dedi. Kent dinamiklerinin ortak çalışmayla kentin tamamımın kapsayan kentsel dönüşüm planı hazırlamaları gerektiğini belirten Kızıltan, “Piyasa yükseldi ve yatırım alanı oluşturmak için arazi oluşturmak için yeni tarım alanları yok edilmemeli. Bunu engellemek için kentin bütünü imar planı çıkarılmalı yeni konut alanları açacağımıza eskimiş, şehrin trafiğini bozmuş alanlar planlanmalı. Tüm kent bir arada dönüştürülmeli. Bütünsel düşünülmeli. Kentin içini 5-10 sene şantiyeye dönüştürürüz ve hem müteahhitler, hem mülk sahipleri hem Mersin kazanır. Kentlerimizi kurtarmak istiyorsak başka çaremiz yok. Yeni konut alanlarına değil, şehrin yapısını bozan, yeşil alanlarını gasp etmiş, köhnemiş yapıların ortadan kaldıracak, bütünsel bir dönüşüme ihtiyacımız var. Bu sayede hem müteahhitlerimiz hem de mülk sahiplerimiz yani kentimiz kazanır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Mersin Tüm Emlakçılar Meslek Odası ile Güney California Emlakçılar Birliği arasında ikili işbirliği protokolü imzalandı.

 
Anahtar Kelimeler:Mersin’de, konut, sıkıntısı, olduğunun, altını, çizen, Mersin, ESOB, Başkanı, Ta,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Ekonomi Haberleri
Sektör temsilcilerinden Tarım Kanunu'nda yapılan değişikliklere destek
Mersin Limanı doldu taştı
Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti

Fiyatlar tavan yaptı, devlet harekete geçti
Kiraları ev sahipleri artırıyor!
Konut kiralarında fahiş fiyat uygulayanlar mercek altında
Mersin’de ev kiraları 2-3 kat arttı
Mersin’in ihracatı 6 milyar doları buldu
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,86ms