Bugün - 30 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Yardım gemisi Mersin’e ulaştı

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Mısır Türkiye'ye bugüne kadar 1200 tonun üzerinde yardım malzemesi gönderdi. Mersin Limanı'na demir atan "El Hürriye" ticaret gemisi de 525 tonluk yeni yardım malzemesi getirdi. Söz konusu yardımların içerisinde yatak, çadır, battaniye, mobil tuvalet ve hijyen malzemeleri yer alıyor. Yardım gemisini Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry karşıladı.

Siyaset Haberi - 27 Şubat 2023 Pazartesi - 17:42
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerin ardından Mısır Türkiye'ye bugüne kadar 1200 tonun üzerinde yardım malzemesi gönderdi. Mersin Limanı'na demir atan
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mısır, 10 yıl sonra ilk kez dışişleri bakanı düzeyinde Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Suriye ziyaretinin ardından Mersin’e geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile Mısır’ın yardım malzemesi taşıyan “El Hürriye” gemisinin yanaştığı Mersin Uluslararası Limanı’nda görüştü. Çavuşoğlu ve Şukri, Mersin Uluslararası Limanı’nda iki ülke ilişkileriyle ilgili açıklama yapıp dostluk mesajları verdi.

“DOSTLUK VE KARDEŞLİK ZOR ZAMANLARDA BELLİ OLUR”

Mısır hükümetine ve halkına deprem afetinden bu yana verdikleri destekler için teşekkür eden Bakan Çavuşoğlu, “Depremlerden kısa bir süre sonra Mısır'dan yardımlar gelmeye başladı. Birinci gemi ciddi miktarda insani yardım ulaştırmıştı. Ayrıca hava kargoyla da gerek Mısır halkının verdikleri yardımlar gerekse orada yaşayan vatandaş ve firmalarımızın gönderdiği yardımlar ülkemize geldi. İkinci gemiyle de aynı şekilde Mısır'dan gıda, giysi, barınma, tıbbi malzeme dahil yaklaşık 520 bin tonluk ilave yardım geldi. Dostluk ve kardeşlik zor zamanlarda belli olur ve Mısır devleti ile Mısır halkı Türkiye'nin ve Türk halkının dostu ve kardeşi olduğunu bu zor zamanlarda gösterdi. Doha'da Cumhurbaşkanımız Erdoğan ile Mısır Devlet Başkanı Sisi'nin görüşmesi son derece verimliydi. Havaalanında yaptığımız görüşmelerde ilişkilerimizi daha geliştirmek için hangi adımları atabileceğimizi, görüşmeleri gerçekleştirebileceğimizi Sameh Shoukry ile görüştük. Mısır, Akdeniz, Arap ve İslam dünyası için önemli bir ülke. Mısır'ın güçlü olması hepimizin yararınadır. Ben inanıyorum ki ilişkilerimizi çok daha iyi seviyeye getirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün kardeşim Sameh Shoukry'nin Türkiye'de olması bizim için son derece önemli ve anlamlıdır. Bu ziyaret içinde kendisine teşekkür ederim” diye konuştu.

“CUHHURBAŞKANLARI DA BİR ARAYA GELECEK”

Cumhurbaşkanlarının bir araya gelmesinden sonra ilişkilerin geliştirilmesi konusunda mutabık kalındığını ifade eden Çavuşoğlu, “Aslında ikili ticaret hacmi, ekonomik işbirliğimiz siyasi işbirliğimiz iyi olmadığı günlerde de devam etti. Çok sayıda Türk yatırımcı Mısır'da çok önemli projeler gerçekleştirdi, yatırımlar yapıyorlar, ihracat yapıyorlar. Ancak önümüzdeki süreçte farklı alanlarda ilişkilerimizi ve işbirliğimizi geliştirmek için birlikte çalışmamız lazım. Cumhurbaşkanlarımız önce dışişleri bakanlarımız bir araya gelsin, daha sonra biz bir araya geliriz diye mutabık kaldılar. Biz bugün ki görüşmemizde önümüzdeki süreçte de ikimizin karşılıklı ziyaretleri ve buluşmalarımızla ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Bu konuda yardımcılarımız daha önce 2 defa bir araya gelmişti. Tekrar bir araya gelmelerinde fayda var. Sadece fotoğraf vermek için bir araya gelmenin bir anlamı yok, bu yetmez. İlişkilerimizi geliştirmek için hangi somut adımları atacağız bunları görüşeceğiz. Bizim görüşmelerimizden sonra Cumhurbaşkanlarımız artık Türkiye'de ya da Mısır'da nerede arzu ederlerse o görüşmeyi gerçekleştirebilirler. Bunun planlamasını yapma görevi de zaten bizim sorumluluğumuzda Bu doğrulta da bundan sonra da bir araya gelmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

ŞUKRİ: “İLİŞKİLERİMİZ DÜZELECEK”

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ise ülkesinin her zaman Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olacağını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inandığının altını çizerek, “Bu bir dayanışma mesajıdır. Aynı zamanda dost Türk halkına buradan bir kez daha taziyelerimizi sunmak istiyorum. Bizler Mısır hükümeti olarak, aynı zamanda Mısır halkı olarak gönülden inanıyoruz ki Türkiye en kısa sürede bunların üstesinden gelecektir. Tabi ki büyük bir felaket yaşandı. Bu felaket nedeniyle hepimiz üzüntü duyduk ve elimizden gelen ne varsa çabalar harcayarak burada sizlere destek olmaya çalıştık. Bundan sonrada aynı şekilde bu zorlu günlerin üstesinden gelebilmek için Mısır olarak elimizden gelen bütün yardımları devam ettireceğiz. Tabi burada önemli olan yaralılar var. Bu yaralılara acil şifalar diliyoruz. Bu felaketin bir an önce sona ermesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mısır olarak yine aynı şekilde Süveyş Kanalından Türkiye'ye gelecek olan yardım malzemeleri taşıyan gemilere öncelik tanıdık. İlişkilerimiz iyi olma yolunda devam ediyorum. Havalimanında bakanla bir araya geldik. Görüşmeler sırasında bakanımıza da öncelikler olarak Mısır hükümeti olarak size nasıl yardımcı olabiliriz diye sorduk. Burada önemli olan bu büyük felaketi üstesinden gelebilmek ve aynı zamanda yaralıların bir an önce iyileştirilmesi gerekiyor. Biz bunun için elimizden ne geliyorsa yapmaya hazırız. Görüşmelerde yine aynı şekilde bakanımıza şunu belirttim, Mısır firmaları son zamanlarda alt yapı anlamında büyük atılımlar yaptığını belirtti. İsterlerse bu firmalarımızdan da yararlanabiliriz” ifadelerini kullandı.  

“ARAMIZDA DERİN BAĞLAR VAR”

Önemli olan yıkılan bölgelerde tekrar evlerin yeniden yapılması olduğunu kaydeden Şukri, “Bakanla bir araya geldiğimizde yine ayı şekilde şu konuyu ele aldık. Cumhurbaşkanımız Sisi ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir görüşme olmuştu. Bu çok çok önemliydi aslında. Çünkü bu bizim önümüzü açtı, bizim iletişim kanalları bu şekilde açılmış oldu. 2 ülke, 2 hükümet, kurumlar arasında yine bu iletişim tekrar başladı. Bizim için burada önemli olan bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek, 2 ülke arasındaki ilişkilerin bir an önce normalleşmesine getirilmesi, aynı zamanda 2 ülke arasında bir yol haritasının tekrar düzene koyulması önemli. 2 ülke arasında derin bağlar var. Tarih boyunca 2 halk arasında ortak bir birliktelik var. Bunlar hepsi bizim için çok önemli. Burada yine en önemli konulardan bir tanesi de 2 ülke arasında özellikle siyasi irade şu anda var olmakta. Bu siyasi iradeye uygun şekilde çok güçlü bir temel oluşturmak çok önemli olacaktır. Yine aynı zamanda bu temel sayesinde her 2 ülke halkının da gelecekten çok beklentileri vardır. Bu beklentilere de bu şekilde cevap verebiliriz. Bizim için önemli olan şimdi ilişkileri tekrar eski düzeye getirmek ve her 2 ülkenin ortak çıkarına uygun şekilde bunu ileriye götürmektir. Buradan bir kez daha Türk halkına başsağlığı diliyorum, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum. Mısır'ın Türk kardeşleriyle dayanışma içinde olduğunu vurgulamak istiyorum. Mısır her zaman Türkiye'nin yanında olacaktır ve ilişkilerimiz de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum” şeklinde konuştu. 

 
Anahtar Kelimeler:Kahramanmaraşta, meydana, gelen, depremlerin, ardından, Mısır, Türkiyeye, bugüne,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Siyaset Haberleri
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”

Milletvekili Uysal: “Toroslar'da sandıkları patlatacağız”
Öz: “5 başlık altında 33 projemiz hazır, Toroslar için geliyoruz”
Toroslar’da Seçim Koordinasyon Merkezi açıldı
“Liderimiz Devlet Bahçeli’nin Mersinimizi ziyareti Cumhur İttifakı’nın gücüne güç katmıştır”
MHP Toroslar Belediye Başkan Adayı Ali Öz: “Birlikte yönetmeye talibiz”
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,99ms