Bugün - 30 Nisan 2024 Salı
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

ÇARŞI SEÇER'E KARŞI!

Mersin'de Tarihi Zafer Çarşısı önünde ellerinde 'Rızık Kutsaldır' yazılı pankartlarla bir araya gelen çarşı esnafı, 5 yıl daha kontratları olmasına rağmen 'Deprem Riski' dolayısıyla dükkanlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmak istenmesine tepki göstererek, “Aceleniz ne? Neden yasal süreci beklemiyorsunuz?” diye sordu.

Gündem Haberi - 6 Haziran 2023 Salı - 17:57
Mersin'de Tarihi Zafer Çarşısı önünde ellerinde 'Rızık Kutsaldır' yazılı pankartlarla bir araya gelen çarşı esnafı, 5 yıl daha kontratları olmasına rağmen 'Deprem Riski' dolayısıyla dükkanlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkılmak istenmesine tepki göstererek, “Aceleniz ne? Neden yasal süreci beklemiyorsunuz?” diye sordu.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin Çarşı Esnafları Derneği üyeleri, Tarihi Mersin Çarşısı önünde bir araya gelerek, 'rızık kutsaldır' konulu açıklama yaptı. Yaklaşık 40 yıldır çarşıda ekmek paralarını kazandıklarını belirten esnaflar, Mersin Büyükşehir Belediyesinin 'deprem riski' dolayısıyla yasal süreci devam eden Mersin Çarşısını yıkmak istemesine karşı çıktı. Esnaflar adına açıklama yapan Mersin Çarşı Esnafları Dernek Başkanı Bekir Algüllü, "Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, belediye başkanı seçilmeden önce bizleri ziyaret edip, restore sözü vermişti. Seçildikten sonra da bizim bulunduğumuz bölgeyi yıkacağını, esnafları mağdur etmeyeceğini söyledi. Şimdi ise 'size yer bulamıyorum, hükümet de öğretmen evinin yerini vermiyor' demeye başladı. Bizler her seferinde merkezinde esnafın olduğu her projeye destek sözü verdik. Biz burada yerinde dönüşüm istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİNANIN DEPREM ANALİZİ YENİDEN YAPILSIN”

Bölge esnafının 40 yıldır kamu kiracısı olduğunu ve belediyeye kira verdiğini kaydeden Algüllü, "Esnafın yok edilmesine sessiz kalmamız mümkün değildir. Bizim bu bölgeyle alakalı 3 önerimiz olmuştur. Birincisi, yıkılan bölgede yeniden yapılanmayla, çarşıya yeni bir vizyon ve esnafların iş yerlerinin tekrar yapılanma önerisi. İkinci önerimiz ise mevcut alanın altına tarihi Mersin kapalı çarşısı yapılması ve Mersin'e bir yeraltı çarşısı kazandırılmasıydı. Üçüncü önerimiz de Çankaya otoparkının üzerindeki parkın kenarlarına güzel bir otantik çarşı ve dükkanlar yapılarak, bölge esnafının mağdur edilmemesi öneri ve projesiydi. Ancak bütün önerilerimiz reddedildi. 5 yıl kontratımız bulunan bu alanı boşaltmamız için bize tebligatlar yapılmıştır. Bizler de çarşı esnafının hakkını hukukunu korumak üzere Mersin Büyükşehir Belediyesine 80 adet dava açarak olayı hukuksal sürece taşıdık. Bu süreç yeni başlamışken, 'yıkım kararı' var denilerek, esnafları iş yerlerinden tahliye etmeye çalışıyorlar. Biz yasal sürecin beklenmesini istiyoruz. Adana İstinaf Mahkemesi Zafer Çarşısı ve bölge ile ilgili açtığımız davalara tedbir kararı vermiştir. Esnafların mağduriyetleri giderilmeli. Büyükşehir yasası ile belediyelere devredilen kırmızı lacivert ve özel idare iş hanları bir takım usulüne uygun olmayan yöntemler ve 8 ayda alınan bir deprem raporu ile yıkılmaya çalışılıyor. Yeniden bağımsız kuruluşlarca yapılmasını istediğimiz deprem analizleri var. Hukuksal süreçte bu binaların sapa sağlam ayakta olduğunu bu çalışmalar gösterecektir” diye konuştu.

“FERYADIMIZA KULAK VERİN”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da seslenen Algüllü, “Bizler buradan Türkiye Cumhuriyeti 13. Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a hayırlı olsun sayın cumhurbaşkanımız diyerek bir çağrıda bulunuyoruz. Sayın cumhurbaşkanım Bütünşehir Yasası ile sizin belediyelere devrettiğiniz ve daha önce İl Özel İdarelerinin olan Kırmızı Lacivert ve Özel İdare İşhanları bir takım usulüne uygun olmayan yöntemler ve 8 ayda alınan bir deprem raporu ile yıkılmaya çalışılıyor. Yasal süreç neden beklenmiyor? Yeniden bağımsız kuruluşlarca yapılmasını istediğimiz deprem analizleri var, hukuksal süreçte bu binaların sapa sağlam ayakta olduğunu bu çalışmalar gösterecektir. Ancak ısrarla bu taleplerimiz ötelenmekte. Kendilerince yapılan deprem analiz sonuçları tarafımıza verilmemektedir. Bağımsız kuruluşlarca mahkeme kanalıyla yeniden deprem raporu talep ediyoruz.  Bu binalar sağlam değilse bizler elbette tahliye ederiz. Esnafımız mağdur edilmeden yer taleplerimiz karşılık bulur umarız ki. Bizler yüce makamınızın bu olaya el atmasını Mersin Valiliğimiz ve ilgili kuruluşlarca gerekli soruşturmaların derhal açılmasını yeniden bağımsız deprem analiz çalışmaları yapılmasını ve olayın aydınlığa kavuşmasını devletin sağlam binalarının deprem bahane edilerek yıkılmasına sessiz kalınmamasını yüce makamınızdan saygıyla arz ve talep ediyoruz. Mersin’imizin değerli valisinden ve 4 merkez ilçe belediye başkanı Atsız Afsın Yılmaz, Mustafa Muhammed Gültak, Neşet Tarhan ve Abdullah Özyiğit başkanlarımıza tüm belediye meclis üyelerimize, Mersinimizin yeni seçilen 13 milletvekilini ve özellikle esnaf kökenli milletvekilimiz sayın Talat Dinçer'e ve sayın Mersin valimize çağrımız hepimizin ortak noktası olan Mersin çarsımızın esnaflarının bu haklı feryadına kulak vermeleri esnafımızın yaptığı dünyanın en güzel çayını içmeye gelmelerini esnafımıza yardımcı olmalarını, dertlerimizi dinlemelerini ve esnafın alelacele sokağa atılmasına sessiz kalmamalarıdır. Önce esnafımıza çözüm bulunmalıdır. Esnaf bir kentin can damarı demektir” şeklinde konuştu.

“ÇARŞI ESNAFINI KÜÇÜMSEMEYİN”

“Son çağrımız Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız sayın Vahap Seçer’e; iki bayramı esnafımızın burnundan getiren, bu haksız uygulama nedeniyle uykularımızı kaçıran, bu yüzden mal alıp işimize bakamadığımız, çözüm bulmadan dışarıya atmaya çalışılan bizlerin fikri alınmadan iş yerlerimizin yıkım kararı aldıran, helal iş yapan Bitpazarı yanı tarihi zafer Çarsısı esnaflarını ‘suç merkezi’ diyerek karalamaya çalışan ve ‘benim üç oya ihtiyacım yok’ diyerek çarsı esnaflarını küçümseyen anlayışınızı ve yasal süreci beklemeden ve esnafımıza uygun bir çözüm bulmadan 80 yıllık tarihi çarşımızı yıkmaya çalışan, bizlerin fikri alınmadan ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla İstiklal Caddesini daraltıp, tek yön araca açan ve trafiği tıkayan ısrarlı taleplerimize rağmen parkomat uygulamasını getirmeyen ve esnafı karsınıza alan tüm uygulamalarınız için sızı protesto ediyoruz” ifadelerini kullanan Algüllü, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu kenti tarihi çarşılarını ve sağlam binalarını yıkarak geliştiremeyiz. Bu binalar güçlendirme yapılarak fevkalade kullanılabilir. Tarihi zafer çarşısı restore edilerek Mersinimize hizmet vermeye devam edebilir. Kamu malını korumak öncelikle kamu yöneticilerinin görevidir. Bu yüzden izin verin yasal süreci bekleyin bu binalara bağımsız kuruluşlarca deprem çalışması yapılsın. Unutmayın ki siz yolcusunuz bizler hancıyız ve 40 yıldır Mersin Çarsısında faaliyet gösteriyoruz. Bizler Mersin’in asli unsurlarındanız. Bundan sonraki süreçte insana ve esnafa dair bu meselede ve size olan saygımızı koruyarak sizi sorumlu devlet adamı zihniyetiyle hareket etmeye, 40 yıldır bölgede faaliyet gösteren esnafımızı sokağa atmadan önce çözüm bulmaya ve sonra hep birlikte bizim de fikirlerimiz alınarak proje yapmaya ve insana duyarlı olmaya davet ediyoruz. İnsanı yaşatma mücadelesi veren çarsı esnaflarına yapılan bu haksızlık asla kabul edilemez. Tüm kent bileşenlerimizi konuya duyarlı olmaya saygı ile davet ediyoruz.”

Konuşmaların ardından çarşı esnafı ellerindeki pankartlarla yolu 1 dakikalığına kapatarak sloganlar attı.

 
Anahtar Kelimeler:Mersinde, Tarihi, Zafer, Çarşısı, önünde, ellerinde, Rızık, Kutsaldır, yazılı, p,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Gündem Haberleri
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!

AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Hekimler değişim istiyor.. Gürbüz Şen Tabip Odası Başkanlığına adaylığını açıkladı
Mersin Tabip Odası Başkan Adayı Dr. Gürbüz Şen: “Hekim odaklı bir anlayışla çalışacağız”
MMO Yönetiminde görev değişimi!
MHP Akdeniz İlçe Başkanı Ali Ateş’ten 10 Kasım mesajı
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,88ms