Bugün - 29 Mart 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Şevket COŞKUN

Şevket COŞKUN - MEZİTLİ’DE SURİYELİLER

MEZİTLİ’DE SURİYELİLER
Yazı Tarihi: 19 Şubat 2020 Çarşamba

Mezitli Belediyesi belki de en çok konuşulan en  çok tartışma yaratan, ülkemizde geçici veya vatandaş olarak yaşayan Suriyeliler ile ilgili bir anket çalışması yaptı. Çok da doğru yaptı. Bu ülkede her şey konuşulmalı, tartışılmalı, anket  yapılmalı ve hatta referandum gündeme gelmeli.

Mezitli Belediyesi ile kardeş şehri Almanya’nın Berlin Templhof Schöneberg işbirliği projesi olarak yapıldı. Mersin Suriyeli göçünden en fazla etkilenen 6.il. Mezitli ise Mersin’de en fazla etkilenen ilçesi, öyle ki resmi kayıtlara göre bu oran Mersin genelinde yüzde 11 dolayında iken bu Mezitli’de yüzde 20’lere dayanmış durumda.

Mezitli Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından yapılan ankette çok geniş bilgiler yer alıyor. Çok kapsamlı yapılmış bir anket. Yerel Yönetimlere Suriyeli nüfus için ayrı bir kaynak aktarılmıyor. Vatandaşlarına ek olarak ortaya çıkan bu durum karşısında, planlanmamış bir göç ile gelen bir nüfusa temel seviyede hizmet götürmede yetersiz kalıyor. Hatta kendi vatandaşına götüreceği hizmeti de  götüremiyor. Tabi bir de kayıt altına  alınmayan bir göç nüfusu var.

Bu anket ile ortaya çıkan bir gerçek te, Suriyelilerle ilgili ihtiyaç duyulan önemli veri ve istatistiklerin kaydının tutulmaması, demografik yapıları hakkında bilgi sahibi olunmasını engelliyor. Mezitli’nin 8 mahallesinde gerçekleşen bu anket de Mezitli’de yaşayan Suriyelilerin büyük çoğunluğunun geçici koruma statüsünde bulundukları ve ortalama 5 çocuğa sahip oldukları belirlendi. Suriyeli göçmenlerin hemen hepsinin sağlık ve eğitim alanında tam hizmet aldıkları anlaşıldı.

Ankete göre, Suriyeliler ülkelerinde savaşın bitmesi ve iyi bir yönetim oluşursa Suriye’ye dönme niyetinde oldukları, ancak belirgin bir kesimin ise Türkiye’de kalma iradesinin güçlü olduğu ortaya çıktı. Türk vatandaşlarının ise Suriyelilere yönelik bakışlarının giderek dha da tepkisel hale geldiği görülüyor. Bu nedenle bu konunun iyi irdelenmesi gerekiyor. Türkiye’de yaşayan Suriyeli göçmenlerin daha çok 18-34 yaş arası olduğu ve bu oranın yüzde 35’lerde olduğu gözlendi.

Suriyelilerin yüzde 46’sının okur yazar olmadığı, sadece yüzde 10’unun lise veya dengi  okul mezunu olduğu ortaya çıktı. Mezitli’de yaşayan Suriyelilerin yüzde 82.4’ü  geçici koruma ile yaşıyor.

Mersinlilerin yüzde sadece yüzde 15’i Suriyeliler ile huzur içinde yaşanabileciğini söylerken yüzde 82’si buna katılmıyor. O kadar çok ayrıntılı bir anket yapılmış ki, özeti Mezitli halkı ile Suriyeli göçmenler arasında bir bağ kurulamamış, arada bir uçurum var. Umarım bu konu hakkında bizleri yönetenler bu konuyu kapsamlı bir şekilde ele alırlar. Öyle ki Ankara’da katıldığım Suriyeli Göçmenler ilgili yapılan Medya Buluşmaları’nda bu konuların  üstünkörü ele alındığını gördüm.

Suriyeli göçmenler,( resmi kayırlara göre 4 milyon civarında) milyonlara ulaşmışken ve sınırda 800 bin Suriyeli daha beklerken bu konunun daha ciddi olduğunu Mezitli Belediyesi bu anket ile ortaya koyuyor.

Aslında Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan bunu çok güzel özetliyor. Bütün kurumların bu anketten yararlanmasını diliyorum. Bakalım Tarhan ne demiş “ Yerel yönetimlere Suriyeli nüfus için ayrı bir kaynak ayrılmaması ve belediyemiz  kendi vatandaşlarımıza ek olarak planlanmamış göç ile gelen bu nüfusa temel seviyede hizmet götürmede yetersiz kalması, bu sayının kayıt altına alınanlardan daha fazla olduğunu göstermektedir. Bu durum yerel yönetimler olarak bizleri projeler geliştirmeye geliştirilen projeler konusunda uluslararası işbirliklerine ve kaynak yaratma çabalarına yöneltmiştir. Suriyeliler ile ilgili ihtiyaç duyulan önemli veri ve istatistiklerin kaydının tutulmaması demografik yapıları hakkında bilgi sahibi olmamızı zorlaştırmaktadır. Bu bilgi eksikliği başta temel belediye hizmetlerini, hizmetlerinin herkes eşit şekilde yapılamamasına ek olarak yerel halkımızla uyum içerisinde yaşamlarını sağlayacak projelere adım atmamıza da eylem teşkil etmektedir. Toplumsal uyum ve kapsayıcı belediyecilik anlayışı yapılan çalışmalardan birisi olan bu saha araştırmaları önümüzdeki birkaç yıl yapacağımız projelerde bizlere ışık tutacak ve göçten etkilenen diğer belediyelerimize örnek teşkil edecek niteliktedir. “

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

MEZİTLİ’DE SURİYELİLER
ÇOOOOK POLİTİĞİZ ÇOOOK…
KUMBUR HOCA
KARARLAR OY BİRLİĞİ İLE
NARENCİYE ŞENLİKLE KENTİNE DÖNDÜ.
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,19ms