Bugün - 19 Nisan 2024 Cuma
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Yazar Detayları

Yakup BONCUK

Yakup BONCUK - KORE’DEN TARSUS’A DUYGU SELİ

KORE’DEN TARSUS’A DUYGU SELİ
Yazı Tarihi: 4 Mayıs 2020 Pazartesi

Birkaç gün önceydi.

Telefonum çaldı. Arayan  Muharip Gaziler Derneği Tarsus Şube başkanı Rasim Yuvarlakoğlu idi.  Kendisi de Kıbrıs gazisi olan Rasim bey benim  ilgi gösterdiğim Muharip Gazileri konu alan   ve Kore ile Türkiye’de çekilen “AYLA” adlı filmin  aynı gün saat 20.00’de  bir TV kanalında yayınlanacağını haber veriyordu.

Korona salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağının uygulandığı 26 Nisan 2020 tarihindeki bu telefonu açan Rasim Yuvarlakoğlu’na teşekkür ettim.

Sonra iftarımızı açıp, TV karşısına kuruldum ve AYLA filmini izledim, nefes almadan.

Tarsus’ta  geçtiğimiz yıllarda çekilen  “AYLA”yı bu ikinci izleyişim idi.

Filmin çekildiği tarihi hatırlıyorum. O zaman Tarsus’a gelen ve tanıştığımız  film ekibi, güzel ve iddialı bir filme imza atacaklarını bildirince ve konuda  Kore’deki Türk askeri olunca  ilgi alanımıza girmişti...
Tarihi Evler sokağında film seti kuran  filmin birçok sahnesini Tarsus’ta çekmişlerdi..
Bildiğiniz gibi 1950’li yıllarda yaşanan Kore’li ülkenin savaşına barış kuvvetleri katılmış, bu barış kuvvetlerindeki askerler içinde Türk askerleri de yer almıştı.
Yani Türk askeri Güney ve Kuzey Kore arasında yapılan savaşa katılmış ve oraya barış götürmüştü.
İşte bizim Türk  askerleri içinde yer alan bir asker, orada öksüz kalan bir kızı evlatlık edinir. Ona Ayla adını verir.  Ancak Kore kanunları  komutanın, evlat edindiği kızı Türkiye’ye getirmesine engel olur. Yıllar sonra  Astsubay ile genç kızın Türkiye’de buluşması duygusal olarak anlatılır.
Bu güzel hayat öyküsü insanı duygulandıran bir şekilde  anlatılır ve bir Türk olarak bizlerinde duygularını okşar. Bu nedenle bu filmin yapımını düşünen, filmi çeken, oyuncu olarak  emek veren ve bizlerin izlenimine sunan herkese teşekkür ediyorum.
İşte bizim filmciler, sinemacılar yıllar sonra bu barış öyküsünü beyazperdeye taşırlar. Tarsus’ta , İstanbul’da ve Kore’de çekimler yapılır. Aylarca süren emek ve uğraşlar sonunda film tamamlanır. İki yıl kadar evvel film  tüm Türkiye’de gösterime sunulur..
Türkiye'nin Oscar adayı olarak listelere giren  AYLA filmini Can Ulkay yönetmiştir. Ayla, daha çekim aşamasından itibaren yaşanmış olayları anlatan konusu, güçlü prodüksiyonu, yerli ve yabancı oyuncu kadrosuyla sinemaseverlerin ilgisini üzerine çekmiştir.
Savaşın en acılı halini evrensel ve zamansız bir sevgi hikayesine dönüştüren film, beyazperdeye taşıdığı yaşanmış olaylarla hepimizin sıkça duyduğu ama detaylarını bilmediğimiz Kore Savaşı'na çok farklı bir açıdan mercek tutmuştur.
Kore Savaşına katılan binlerce Türk askerinden birisi olan Astsubay Süleyman Dilbirliği ve soğukta, donmak üzere bulup ölümden kurtardığı Kore'li minik bir çocuğun sevgi ve bağlılığını anlatan Ayla'nın kahramanlarının tanıtılması filme ayrı bir önem kazandırmıştı..
İlk vizyona girdiğinde ilgi ile izlenen bu güzel ve duygusal filmde Astsubay  Süleyman Dilbirliği'nin gençliğini İsmail Hacıoğlu, günümüzdeki yaşlılarını Çetin Tekindor, Ayla'yı Kim Seol canlandırmıştı.
Ali Atay, Murat Yıldırım, Taner Birsel, Mehmet Esen, Caner Kurtaran, Burç Kümbetlioğlu, Altan Erkekli, Büşra Develi, Damla Sönmez, Duygu Yetiş, Sinem Uslu, Esra Dermancıoğlu, Meral Çetinkaya ve Nilgün Kasapbaşoğlu  da filmde rol alan sanatçılardı.
Yine bu  filmde yabancı oyuncular olarak Eric Roberts, Cade Carradine, Lee Kyung Jin, Johnny Young, Claudia Memory Monroe yer aldı.
Geçtiğimiz yıllarda  Eylül ayında dünyanın en prestijli film festivallerinden olan Toronto Uluslararası Film Festivali'nde 2 özel gösterim yapan Ayla,  nihayet Türkiye'de de  sinemalarda gösterime girdiğinde buradaki özellikle Kore savaşına katılmış gazilerimiz çok duygulanmıştı.  İzlediyseniz sanırım bu film sizinde ilginizi çekmiştir.
Tarihe ışık tutan bu filmi  Koronavirüs günlerinde evlerde kaldığımız zamanlarda yayına koyan Fox TV’ye teşekkür ediyorum.

Bizlere geçmişi bir kez daha yaşattılar.

 
İletişim E-Posta: - Telefon:


 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
KORE’DEN TARSUS’A DUYGU SELİ
KEPENK KAPATANLAR NE OLACAK?
BAŞKANIN BİRİNCİ YILDÖNÜMÜ DEĞERLENDİRMESİ
Diğer Yazarlar

TÜRKİYE'DE KİRACI OLMAK
MEVZUAT VE UYGULAYICILARI
GÖZÜNÜZÜ KAZANDAN AYIRMAYIN..!
İŞÇİ DOSTU BAŞKAN
Koronavirüs’te sınıfta kaldık Mersin!
SİVİL TOPLUM KURULUŞU TÜGEM’İN EMLAK SEKTÖRÜNE ETKİSİ
MEDYA MENSUPLARI DERNEĞİ NE SALDIRI
SİLİFKE CADDESİ'NDE MÜLTECİ BOLLUĞU
ROZETİN FENDİ MAZBATAYI YENDİ
İYİ FUTBOL VE ŞANS..
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 1,12ms