Bugün - 27 Nisan 2024 Cumartesi
Mersin 28°°C
Anasayfa
Hakkımızda
Künyemiz
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Yeni Üye
Gündem Siyaset Asayiş Sağlık Ekonomi Kültür Sanat Eğitim Yaşam Spor Turizm Teknoloji Diğer »
Haber Detayları

Mersin'de sağlık çalışanları maaş promosyonlarının yenilenmesini istiyor

Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, 2019 yılında imzalanan ve bugünün şartlarında çok az bir paraya denk gelen maaş promosyonu sözleşmesinin yenilenmesini isteyerek, yetkililere çağrıda bulundu.

Sağlık Haberi - 21 Eylül 2022 Çarşamba - 12:32
Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, 2019 yılında imzalanan ve bugünün şartlarında çok az bir paraya denk gelen maaş promosyonu sözleşmesinin yenilenmesini isteyerek, yetkililere çağrıda bulundu.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Mersin Gazeteciler Cemiyetinde bir araya gelen Genel Sağlık İş Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, banka promosyon sözleşmelerinin yenilenmesini istedi. Üyeler adına açıklama yapan Mersin Şube Başkanı Gürbüz Şen, son zamanlarda gerek Türkiye'de gerekse de Mersin'de kamu çalışanlarının maaş ve banka promosyon sözleşmelerinin gündemi meşgul ettiğini söyledi. Aylardır sağlık çalışanlarının oyalandığını kaydeden Şen, "Mersin İl Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Sen 31 Aralık 2019 yılında Ziraat Bankası ile Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı tüm birimleri içeren bugün itibariyle yaklaşık 14 bin sağlık çalışanı için maaş promosyon sözleşmesi imzalamıştır. İmzalanan sözleşmeyi incelediğimizde, sözleşme beş yıl olarak düzenlenmiştir. Sözleşme protokolünün 20. maddesinde kurum iş bu protokolün 15. madedesinde belirtilen promosyon dışında bankadan başkaca hiçbir ad altında nakdi veya ayni herhangi bir talepte bulunmayacağını kabul, beyan ve taahhüt eder denmektedir. Bu sözleşmeye imza koyan eski Sağlık Müdürü Dr. Sinan Bahçacı, kamu çalışanları adına sözleşmeye yetkili sendika olarak katılan Sağlık Sen Şube Başkanı Hasan Özer'e sormak istiyoruz. Sözleşmeyi beş yıl yaparken ne düşünüyordunuz? Sözleşmenin 20. maddesini yazarken ticari anlamda hiç mi hukuki görüş almadiniz? Ticaretle uğraşan herkesin bildiği gibi bankaların yıl sonu itibariyle hesap kapatacaklarını da düşünerek promosyon bedelinin en düşük olacağı 31 Aralık 2019 da bu sözleşmeyi imzalamak yerine 1 Ocak tarihinde imzalasaydınız sözleşme bedelinin çok daha yüksek bir bedel olacağını neden görmezden geldiniz? Üstelik sözleşme 1 Ocak 2025'de yürürlüğe girecek şekilde imzalanmış. Aynı kamu bankasının diğer kamu kurum ve kuruluşları ile imzaladığı maaş promosyon sözleşmesinde enflasyon oranının, memur maaş zammının promosyon bedeline yansıtılacağı sözleşme maddelerine konmuş iken siz neden koymadınız? İçinde bulunduğumuz çıkmazın asıl sorumluları olarak aylardır sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz? Sözleşmenin tek taraflı tazminatsız feshi konusunda yapılan çalışmalar, konuyu asliye ticaret mahkemesine taşıyacakken buna idari olarak cesaret edemeyecekseniz. Sözleşme ihlalari için bilgi- belge toplamanın ne anlamı var? Bugüne kadar topladığınız belgeler ve çekilen ihtarlar yeterli iken hala neden bekliyorsunuz? İl Sağlık Müdürlüğü olarak doğa bilecek tazminat yükümlülüğünü idari olarak göze alabilecek misiniz? Tüm bunlara cevabınız hayır ise hala neden sendikamızın önerdiği anlaşmalı fesih için bankayla görüşmüyorsunuz" dedi.

"Sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz?"
Sendika yönetiminin Ziraat Bankası yöneticileriyle maaş ve promosyon sözleşmesini görüştüğünü kaydeden Şen, "Sözleşmenin madde 9.6 promosyon ödemesi ve süresi ile ilgili maddesinde Banka, promosyon aldıktan sonra herhangi bir nedenle nakil, emeklilik, ,istifa, izin, ölüm vs. gibi nedenlerle görevinden ayrılan personelden ödenmiş promosyon iadesini talep edemez. Bu maddeye göre filli çalışan kişiler dışında tazminat yükümlülüğü yokken, protokolün 17. maddesinde banka tarafından ödenen meblağı, protokolün fesih tarihinde geçerli olan T.C. Merkez Bankası avans kredisi faiz oranında hesaplanacak faiz ve yasal yükümlülükleri ile birlikte, herhangi bir itiraz ve def'i iddiasında bulunmaksızın defaten bankaya cezai şart olarak ödeyecek ve banka o tarihten sonra promosyon ödemesini durduracaktır. Bu durumda dilerse banka sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etmek hakkına da sahiptir. Protokolün bu maddesi kapsamında sözleşmenin feshi için bankayla görüşmeniz oldu mu? Genel Sağlık İş olarak yaptığımız görüşmede fesih bedelinin ilgili madde kapsamında yaklaşık 10 bin lira civarında olacağı ve bankayla yapılacak ek protokolle fesih ve sonrasında yapılacak yeni ihale ve sonrasında ihaleyi alan banka ile yapılacak sözleşmede fesih tutarının Ziraat Bankası hesabına yatırılması mümkünken neden sahayı bu konuda bilgilendirmediniz? Banka ile promosyon güncellemesi ile yaptığımız görüşmede bu oranın mevcut süre için genel merkez onay verirse enflasyon oranında olabilecek olduğu ifade edilmiştir. Bu güncelleme sendikamızca kabul edilemez, böyle bir güncellemeyi kabul etmemeniz için, bankayla ihalesiz kalan süreyi uzatıp piyasa şartlarından daha düşük bir bedeli kabul etmemeniz için yetkili sendika ve müdürlüğümüzü buradan uyarıyoruz. Gerek banka ile yapılan sözleşmenin beş yıl olarak yapılması gerekse de sözleşme ve protokol maddelerinin değerlendirilmesi konusunda dikkat ve özen eksikliğinizin sebep olduğu zararın farkında mısınız? Tüm bu gerçekler ortadayken bugün hala maaş promosyon sözleşmesi konusunda üyelerinizi ve sağlık çalışanlarını neden oyalıyorsunuz?" diye konuştu.

"Maaş promosyon sözleşmesini rekor ücretle yenileyelim"
Sendika olarak önerileri olduğunu da belirten Şeni, "Bugüne kadar sahayı tazminatsız tek taraflı fesih konusunda oyaladınız. Böyle bir niyetiniz varsa daha fazla gecikmeden bir an önce fesih işlemini gerçekleştiriniz? Buna cesaretiniz yoksa protokolün 17. maddesi uyarınca tek taraflı tazminatlı ve banka ile görüşme sonrası yapılacak ek protokolle sözleşme feshini gerçekleştiriniz? Yeni yapılacak ihalede ilgili tüm sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bulunmasını sağlayınız ki bir daha böyle garabet bir sözleşme imzalanmasın. Buradan ilgili tüm sendika ve sivil toplum kuruluşlarına sesleniyoruz. Gelin sağlık çalışanlarının maaş promosyon sözleşmesinin yenilenmesi için ülkemizin ekonomik koşullarında bankaların emekli maaşlarına üç yıllığına 10-15 bin lira ödediği bu günlerde hep beraber hareket edelim.
Bugün itibariyle 14 bin çalışanı olan Mersin İl Sağlık Müdürlüğü maaş promosyon sözleşmesini rekor ücretle yenileyelim" ifadelerini kullandı.

 
Anahtar Kelimeler:Genel, Sağlık, İş, Sendikası, Mersin, Şubesi, üyeleri, 2019, yılında, imzalanan, ,
Kaynak / Editör

 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Sağlık Haberleri
Uzman psikologlar depremzedelerin yanında!
Dikkat! Bu virüsler çok yaygın!
Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”

Akdeniz’de “Diyabet ve Sağlıklı Beslenme Semineri”
Akdeniz’de çocuklara “Oyun Terapisi” hizmeti
Uzmanından kalp hastalarına uyarı ‘Soğuk havaya dikkat edin, önleminizi alın’
Şen: "Aile hekimliği Türkiye modeli iflas noktasında"
Mersin'de sağlık çalışanları maaş promosyonlarının yenilenmesini istiyor
Diğer Başlıklar

Miniklerden coşkulu 23 Nisan kutlaması
Trafik levhaları açıklamalı paylaşılarak anlamlı bir proje imza atıldı
Nihal Erdem MTAL Müdürü Hakan Ördek: “Ramazan paylaşmaktır”
Minik öğrencilerden 'Dünya Su Günü' etkinliği
Gazetecilik öğrencilerinden fotoğraf sergisi ziyareti
AKDENİZ’DE PARKA “ŞEHİT EREN BÜLBÜL” İSMİNİ VERMEK İSTEMEYEN VE “İSTİKLAL MARŞINI OKUMAK İSTEMİYORUM” DİYENLERİN KİRLİ İTTİFAKI SEÇİMLER İÇİN YENİDEN HAREKETE GEÇTİ!
Ekmekci, muhtarlarla buluştu
Türkiye şampiyonu Kıt, meclis üyesi adayı oldu
Mersin Beşiktaşlılar Derneği'nden gazetecilere ziyaret
Dr. Ali Öz: “Toroslar’ı tekstil kenti yapacağız”
Hava Durumu ( Mersin )
Bugün
22°°C - 28°°C
Cumartesi
21°°C - 28°°C
Pazar
21°°C - 28°°C
Pazartesi
21°°C - 29°°C
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritası
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynağı
Hakkımızda
Reklamlar
Sponsorlar
Sayfalar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklı tutulmaktadır.
Bu sitede yayınlanan tüm resim, materyal ve içeriğin telif hakları tarafımızca saklı olup izinsiz alınıp kullanılamaz.
( Online) 0,95ms